
Nieuws
Green Escape langs de Linge: een wandeling waar ontmoetingen bloeien
Zaterdag 19 april stond in het teken van een bijzondere Green Escape-wandeling: een bloesemrijke tocht voor jongeren langs de rivier de Linge. Onder een stralende lentezon vertrok de groep vanaf het GeoFort voor een wandeling waarin gezondheid, saamhorigheid en verbinding centraal stonden – met jezelf, met elkaar en met de natuur.
Hoe groen kan een bedrijventerrein zijn? Drie excursies vol inspiratie
De verkiezing van het Groenste Bedrijventerrein van Nederland 2024 kreeg een waardevol vervolg! Tijdens de excursies naar álle drie de genomineerden ontdekten we van dichtbij hoe zij duurzaamheid écht in de praktijk brengen.
Vernieuwde Top 10 Natuurinclusief Bouwen: Gezondheid als concreet doel in de gebouwde omgeving
De Top 10 Natuurinclusief Bouwen voor Gezonde Bewoners is vernieuwd. Dit inspirerende hulpmiddel biedt concrete handvatten voor een gezonde en natuurinclusieve leefomgeving. Waar de eerste editie zich richtte op maatregelen, zijn deze verder uitgediept en brengt deze tweede versie iets nieuws: een procesgerichte aanpak die inzichtelijk maakt wanneer de gezondheidssector te betrekken bij bouw- en gebiedsontwikkelingen.
Huisartsen en fysiotherapeuten bundelen krachten voor Natuur op Recept
Op 16 april 2025 kwamen tientallen zorgprofessionals uit de eerste lijn samen tijdens een inspiratiebijeenkomst over Natuur op Recept als onderdeel van het Collectief Natuurinclusief. Meer dan 65 mensen namen deel aan de online bijeenkomst.
Rapport ‘Staat van het Duurzaam Onderwijs’
Vandaag is het nieuwste versie van het rapport ‘De Staat van het Duurzaam Onderwijs’ uitgebracht. Dit rapport is geschreven door de samenwerkende organisaties binnen Coöperatie Leren voor Morgen, waaronder Collectief Natuurinclusief.
Natuurinclusief bouwen biedt unieke kansen voor kwaliteit van onderwijshuisvesting
Natuurinclusieve onderwijshuisvesting is goed voor de fysieke en mentale gezondheid van kinderen en medewerkers, helpt bij klimaatadaptatie en versterkt de biodiversiteit. Maar misschien nog wel belangrijker: voor de ontwikkeling van kinderen blijkt die natuurinclusieve omgeving een contextrijke leeromgeving te bieden met positief effect concentratie, sociale omgang, creativiteit en leerprestaties. Maar wat is een natuurinclusieve onderwijsomgeving precies? En welke aspecten zijn daarin belangrijk? Domein Onderwijs van Collectief Natuurinclusief inventariseerde dit in samenwerking met Aveco de Bondt en kennispartners.
Onderwijsinspectie: behoefte aan onderwijs met balans tussen hoofd, hart en handen
De meeste kinderen in Nederland volgen onderwijs op een reguliere school. De laatste jaren neemt echter het aantal particuliere scholen toe en kiezen steeds meer ouders en leerkrachten voor niet-bekostigd onderwijs. De Inspectie van het Onderwijs wilde graag meer weten over de beweegredenen voor oprichters, ouders en leraren om voor particulier onderwijs te kiezen. En wat blijkt? Zij hebben behoefte aan meer natuurinclusief onderwijs.
Cyrille van Bragt nieuwe domeinleider Onderwijs
Cyrille van Bragt (Yuverta) start op 3 maart als domeinleider van het domein Onderwijs bij Collectief Natuurinclusief. In deze rol zet de onderwijsbestuurder zich in om natuurinclusief onderwijs te bevorderen, verbinden en versnellen. Als domeinleider werkt Cyrille samen met de domeintrekkers aan het aanjagen van de natuurinclusieve beweging. Ook vertegenwoordigt ze het domein in het Natuurinclusief Nationaal Overleg (NiNO).
Massaal naar buiten op 12 juni: Outdoor Office Day 2025
Op 12 juni gaan we massaal naar buiten! Na succesvolle eerdere jaren staat er weer een nieuwe editie van Outdoor Office Day op je te wachten. Op deze dag worden medewerkers van bedrijventerreinen, zorginstellingen en kantoren aangemoedigd aan om hun werk mee naar buiten te nemen en de voordelen van een groene werkomgeving te ervaren.
Kom naar de online bijeenkomst Natuur op Recept
Ben je benieuwd hoe de natuur kan bijdragen aan een gezonde levensstijl? Domein Gezondheid heeft een nieuwe datum voor de inspirerende online sessie ‘Natuur op Recept. Lees meer en meld je aan.
Project Natuur op Recept Limburg gestart
Nature For Health en IVN Natuureducatie zijn in Limburg gestart met een eerste verkenning rondom het project Natuur op Recept. Dit initiatief, onderdeel van de actie Natuur op Recept van het Collectief Natuurinclusief, heeft als doel om huisartsen en fysiotherapeuten te stimuleren om natuur in te zetten als aanvulling op reguliere zorg.
Dit is de module over natuurinclusieve lesmethoden bij Universiteit Wageningen
Voor een natuurinclusieve toekomst hebben we natuurinclusieve kennis en vaardigheden nodig. Dat vraagt om een ontwikkeling in het onderwijs. De Universiteit Wageningen is hiervoor in september gestart met een Living Lab project rond het thema natuurinclusief onderwijs.
Je kan nu de Master Duurzaam Onderwijs volgen in Leiden
Een duurzame toekomst vraagt om duurzaam onderwijs. Daarom start Hogeschool Leiden met een nieuwe deeltijd masteropleiding voor iedereen die in het onderwijs werkt: Duurzaam Onderwijs.
Basis gelegd voor nauwere samenwerking tussen nationale parken en de gezondheidssector
Vandaag is in Amersfoort, tijdens een bijeenkomst over natuur en gezondheid, de Handreiking Nationale Parken als Katalysator voor Gezondheid gepresenteerd. Deze handreiking bevat een stappenplan voor een succesvolle en duurzame samenwerking tussen nationale parken en de gezondheidssector voor de langere termijn. De handreiking is tot stand gekomen via een samenwerking tussen het Nationale Parken Bureau en het Collectief Natuurinclusief.
Lancering Green Escape: mentale gezondheid van jongeren verbeteren door natuur
Vandaag werd “Green Escape” gelanceerd en werd bekend dat het Amsterdamse Bos de eerste plek in Nederland is die wordt aangemerkt als Green Escape locatie. Green Escape, een initiatief van domein Gezondheid van Collectief Natuurinclusief, zet zich in voor het verbeteren van de mentale gezondheid van jongeren door ze opnieuw in contact te brengen met de natuur. Dit is hard nodig aangezien ruim een miljoen mensen in Nederland, waaronder een groeiend aantal jongeren, moeite heeft om mee te komen in de samenleving.
Beluister de nieuwe ‘On the move’ podcast over natuurinclusieve landbouw
In de serie ‘On the move’ gaat Lodewijk Hoekstra in zijn elektrische ‘groene ambulance’ op zoek naar duurzame gebiedsontwikkelingen. Als ‘groene dokter’ staat hij mensen bij met raad en daad als het gaat om natuurinclusief ontwerpen, aanleggen, inrichten en beheren van de leefomgeving. Voor deze podcast aflevering is Lodewijk afgereisd naar de Ginkelse Heide, waar domeintrekker Herman Pieter Prangsma op hem wachtte.
Zorgsectoren slaan handen ineen voor 'Groen voor Gezondheid'-impuls
Vandaag gaat het programma “Groen voor Gezondheid” van start. Dit initiatief, met de samenwerkingspartners de Nederlandse ggz, VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland) en ActiZ (ouderenzorg), wordt gecoördineerd door IVN Natuureducatie en Nature For Health (NFH). Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelt hiervoor 1,8 miljoen euro beschikbaar voor de komende 2,5 jaar.
Eerste certificaat Natuurinclusief Ondernemen uitgereikt
Op woensdag 6 november was de feestelijke uitreiking van het eerste certificaat ‘Natuurinclusief Ondernemen’ aan Molecaten Landgoed Ginkelduin in Leersum. De cursus ‘Natuurinclusief Ondernemen’ helpt recreatiebedrijven hoe zij hun binnen- en buitenruimtes kunnen verrijken met natuur, en krijgen inspiratie voor een plan om hun terrein aantrekkelijker te maken voor gasten én voor de biodiversiteit.
Dit is hét moment: investeren in natuur loont
De natuur laten groeien in de leefomgeving in Nederland is haalbaar én levert maatschappelijk en economisch rendement op. Dit is te lezen in het ‘Investeringsperspectief Natuurinclusief’ dat vandaag wordt overhandigd aan Jannemarie de Jonge, Ambassadeur Collectief Natuurinclusief.
Terugblik bijeenkomst Natuurinclusieve gezondheid in de buurt
Gemeenten en groene en sociale professionals doen de oproep om buurten gezonder te maken voor bewoners en voor de lokale natuur. Dit vergroot de sociale samenhang, klimaatbestendigheid en de biodiversiteit in onze steden en dorpen. Vele voorbeelden in het land laten zien dat door samenwerking en slim investeren buurten flink kunnen opknappen en mensen gezonder en gelukkiger zijn. Dit is de conclusie van de bijeenkomst “Natuurinclusieve gezondheid in de buurt” van het Collectief Natuurinclusief in Breda op 20 november.