Boeren met oog voor natuur: het verhaal van Peter Harry Mulder
Dit artikel maakt onderdeel uit van de brochure Groen boeren loont. In deze nieuwe brochure zie je hoe boeren, ketenpartijen en maatschappelijke organisaties samenwerken aan een natuurinclusieve toekomst. Met praktijkvoorbeelden, inzichten en een verdiepend interview met onze ambassadeur Peter Harry Mulder.
Peter Harry Mulder is gangbaar akkerbouwer en probeert binnen zijn traditionele Veenkoloniale bouwplan op 70 hectare zoveel mogelijk te boeren met de natuur mee. Hij startte daarmee in 2009 en dat was pionieren en investeren. Als vogelliefhebber zag hij dat boerenlandvogels zoals de patrijs en de veldleeuwerik afhankelijk zijn van de stap van gangbaar naar meer natuurinclusieve landbouw.
“Helaas kan ik niet zonder intensief teeltplan", zo begint de akkerbouwer zijn verhaal. Aardappelen en suikerbieten zorgen voor het inkomen van de boer. “Om bodem en planten weerbaarder te maken zou ik het liefste meer rustgewassen als graan en peulvruchten willen telen. Daar hebben ook insecten en vogels baat bij. Maar dat kan helaas financieel niet,” aldus Peter Harry. Hij hamert er ook op dat er dan ook op dat er meer geld nodig is om boeren mee te krijgen om meer natuurinclusief te gaan boeren. “Mijn collega’s gaan het echt niet doen als alleen iemand ze vertelt dat ze meer akkervogels op hun land krijgen.”
“Mijn collega’s gaan het echt niet doen als alleen iemand ze vertelt dat ze meer akkervogels op hun land krijgen.”
Peter Harry Mulder
Kiekendief als keerpunt
Bij Peter Harry werd de passie voor de natuur en vogels al in zijn vroege jeugd geplant. Hij ging na zijn opleiding aan de Rijks Hogere Landbouwschool aan de slag op het ouderlijk bedrijf en boerde op de manier zoals dat gewoon was. Met de terugkeer van de grauwe kiekendief in 2009 kwam de omslag in denken en werken. Met resultaat, de aantallen geelgors en de grasmus nam spectaculair toe, de veldleeuwerikken zijn er nog en 3-4 paartjes Patrijzen weten zijn akkers te vinden.
Natuurinclusief als bedreiging
Drie jaar geleden verdiende de akkerbouwer met zijn inzet de Gouden Veldleeuwerik award van de Vogelbescherming. Natuurinclusief boeren omschrijft Peter Harry als “de natuur meer voor je laten werken”. Dat klinkt normaal, maar uit het gesprek wordt duidelijk dat hier voor sommige boeren nog wel een taboe op rust, want stel dat natuurbescherming gepaard gaat met ge- en verboden. Dat weerhoudt Peter Harry er gelukkig niet van om zijn ervaringen en kennis over te brengen.
Pionieren
Toen Peter Harry’s bedrijf in 2009 in een aangewezen gebied voor agrarisch natuurbeheer kwam te liggen, besloot hij tot de aanleg van gesubsidieerde braak- en bloemenstroken via het Collectief Agrarische Natuur Oost Groningen (ANOG). Al snel bleek dat het realiseren van een mooie kruidenrijke rand zonder onkruiddruk, niet eenvoudig was. Het was echt ruim 10 jaar lang pionieren met zaaimethode, zaaitijdstip en zaadmengsel. Ook ging hij de randen juist midden in de percelen leggen, in stroken van 27 meter breed. “Zo heb je veel minder last van onkruid dat vanuit de slootkant de bloemenstrook in komt. De kunst is dat je geen distels krijgt,” aldus de akkerbouwer. "Het voordeel is ook dat je zo natuurlijke vijanden die in de stroken gedijen makkelijker het gewas in krijgt.” Trots vertelt Peter Harry dat hij al 12 jaar geen insecticiden tegen bladluis nodig heeft gehad en daarmee miljoenen insecten beschikbaar zijn gebleven als vogelvoer.
“Het voordeel is ook dat je zo natuurlijke vijanden die in de stroken gedijen makkelijker het gewas in krijgt.”
Financiële ruimte essentieel
Naast heel veel tijd kost experimenteren voor natuurinclusief boeren Peter Harry ook geld. Dat spitst zich vooral toe op het bevorderen van een weerbare teelt, met meer bodemleven die met minder pesticiden en kunstmest toe kan. “Ik denk dat ik in vijf of zes jaar ongeveer een ton euro heb geïnvesteerd. Met ‘voortschrijdend inzicht’ zijn die kosten nu weer genormaliseerd, maar het goede is gebleven. Praktische voorbeelden zijn nodig om meer boeren te motiveren voor deze stap” besluit Peter Harry. Anders ziet hij het somber in voor de akkervogels.
Aanmelden brochure
Vraag de brochure ‘Groen boeren loont’ aan via het formulier onderaan deze pagina: https://www.collectiefnatuurinclusief.nl/nieuws/meld-je-aan-voor-de-brochure-groen-boeren-loont