Downloads

Monitoring-raamwerk

22 februari 2024 | Er zijn vele initiatieven die bijdragen aan de verbetering van natuur en het slim inzetten van natuurlijke oplossingen. Maar hoe zorgen we ervoor dat deze initiatieven ook impact maken? Met de doelen uit Agenda 2.0 als uitgangspunt is er het rapport ‘Ontwerp Monitoringsraamwerk’ ontwikkeld, dat helpt om concrete vorm te geven aan een natuurinclusief Nederland.

Investeringsagenda

8 februari 2024 | De Investeringsagenda bevat een verdieping van de Agenda Natuurinclusief 2.0, die recent aan de ministerraad is aangeboden. De Investeringsagenda Natuurinclusief heeft de acties uit de Agenda 2.0 om te komen tot een natuurinclusieve samenleving en economie geconcretiseerd met een veelkleurig keuzepalet van aangrijpingspunten, instrumenten en maatregelen.

Agenda 2.0 English

20 december 2023 | Agenda Nature Inclusivity 2.0 provides insight into what is already happening and helps set priorities for the years 2024-2026. Visions and strategies have been developed from ten public-private domains with inspiring examples and action points. Possible investments are also discussed. In this way, green leaders from the ten domains show what is possible to realize major ambitions in a short time.

Agenda 2.0

03 november 2023 | Agenda Natuurinclusief 2.0 geeft inzicht in wat er al gebeurt en helpt prioriteiten te stellen voor de jaren 2024-2026. Vanuit tien publiek-private domeinen zijn er visies en strategieën ontwikkeld met inspirerende voorbeelden en actiepunten. Ook komen mogelijke investeringen aan bod. Op die manier laten groene koplopers uit de tien domeinen zien wat er allemaal mogelijk is om in korte tijd grote ambities te realiseren.

Achtergrond
document

08 juni 2022 | Dit achtergronddocument bij de Agenda Natuurinclusief 1.0 schetst beknopt de uitkomsten van het proces. Doel en werking van de Agenda 1.0 en wat de eerste stappen kunnen zijn om het natuurinclusief denken en werken te stimuleren, versnellen en op te schalen.

Agenda 1.0

09 mei 2022 | De eerste Agenda Natuurinclusief werd opgesteld door het Consortium Agenda Natuurinclusief. Bestaande uit: Ministerie van LNV, het Interprovinciaal Overleg (IPO), Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en LandschappenNL samen met vertegenwoordigers van veel partijen uit de samenleving: overheden, bedrijven, kennisinstellingen, brancheorganisaties en maatschappelijke organisaties.

Handvest

16 april 2021 | Colleges van Gedeputeerde Staten van alle provincies hebben samen met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en LandschappenNL een oproep gedaan aan de nieuwe regering om een Agenda Natuurinclusief op te stellen. In het Handvest Agenda Natuurinclusief bepleiten de organisaties een natuurinclusieve aanpak om daarmee maatschappelijke opgaven aan te pakken.

Icoonprojecten

15 november 2023 | Laat je inspireren door de vele mooie praktijkvoorbeelden die bijdragen aan een natuurinclusieve samenleving. Het volledige overzicht vind je op onze inspiratiekaart.


Contourenschets

15 januari 2022 | De Contourenschets is een tussenstap in de totstandkoming van de Agenda Natuurinclusief. De Contourenschets laat zien wat tot nu toe de gedachten zijn vanuit de relevante domeinen in de samenleving over wat de agenda moet doen en op welke manier dat kan.


Provincies & gemeenten

IPO: hoe staat het ervoor in de provincies?

Het Interprovinciaal Overleg (IPO) laat in dit document zien hoe het er in de provincies voorstaat met het invoeren van natuurinclusief beleid. Wat is er al bereikt? Hoe doen de provincies het onderling? Waar lopen de provincies tegenaan? Waar liggen kansen? En hoe gaat het met de verschillende domeinen uit de Agenda Natuurinclusief 2.0?

Groenactieplan Leidschendam-Voorburg
2024 – 2026

Dit document vormt het Groenactieplan en is tevens de eerste lokale doorvertaling van Agenda Natuurinclusief 2.0. Het Groenactieplan bevat een groot aantal concrete acties om de gemeente Leidschendam-Voorburg te vergroenen en diverse inspanningen om de gemeentelijke kennis en netwerken op het gebied van vergroening te versterken.

IPO: Appreciatie Agenda Natuurinclusief 2.0

In de appreciatie van het Interprovinciaal Overleg (IPO) lees je meer over het natuurinclusief beleid in de provincies en de (domein)aanpak vanuit het IPO. Het IPO roept op tot een gezamenlijke interbestuurlijke inspanning om deze beweging en de bijbehorende investeringsagenda de gewenste richting op te faciliteren: naar een meer natuurinclusieve samenleving 2050.

BrabantAdvies: Zonder richting en perspectief geen beweging

In dit advies wordt gereflecteerd op de stimuleringsregelingen natuurinclusieve landbouw (NiL), vanuit een breed perspectief op ontwikkelingen in de landbouwsector en het landelijk gebied. In het advies staan een aantal expliciete aanbevelingen om NiL als relevant transitiepad toekomstbestendig te laten zijn.

Lees ook…

Het landgebruik van zorginstellingen

Het Kadaster heeft op verzoek van het Domein Gezondheid onderzoek gedaan naar het landgebruik van zorginstellingen. Het onderzoek moet mede verdere richting geven aan het streven om de natuurinclusiviteit en gezondheid van zorgterreinen te vergroten.

Natuurverkenning 2050

Lees het rapport ‘Natuurverkenning 2025 - Scenario Natuurinclusief’. Het WOt rapport met onderzoeksresultaten is opgesteld door de Wageningen University & Research, in samenwerking met Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Natuurinclusief NL: natuur overal en voor iedereen

Tegen de achtergrond van de biodiversiteitscrisis heeft de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) zich gebogen over de vraag of het bestaande natuurbeleid van de rijksoverheid toereikend is en zo nee, welke koerswijzigingen nodig zijn. Lees het advies hier.

Kennis- en innovatie agenda

Lees de Kennis- en innovatieagenda biodiversiteitsherstel, ontwikkeld door de stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel.

Aanvalsplan

Lees het raamwerk van het ‘Aanvalsplan versterking landschappelijke identiteit van landschapselementen’.

Buiten gewoon beter

In dit boek schrijft Tom Bade over nationale parken als drager van onze gezondheid en gezondheid als drager van onze nationale parken, gebaseerd op het onderzoek van Triple E.

Future Search

Het doel van deze Future Search was om alle betrokkenen omtrent de Agenda Natuurinclusief bijeen te brengen om op zoek te gaan naar een gedeelde basis voor de toekomst van een Natuurinclusief Nederland.