Meld je aan voor de brochure ‘Groen boeren loont’

Hoe kunnen landbouw en natuur elkaar versterken? Wat gebeurt er al in de praktijk – en hoe kun jij aansluiten? In deze nieuwe brochure laten we zien hoe boeren, ketenpartijen en maatschappelijke organisaties samenwerken aan een natuurinclusieve toekomst. Met voorbeelden, inzichten en het persoonlijke voorwoord van onze ambassadeur Jannemarie de Jonge.

Voorwoord – Jannemarie de Jonge:

Als ambassadeur Natuurinclusief zet ik mij in om de verbinding te versterken tussen natuur en samenleving. Landbouw heeft daarbij mijn warme belangstelling. Al mijn hele werkende leven ben ik actief in het landelijk gebied, als landschapsarchitect, adviseur en rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving. Vanuit die brede blik zie ik hoe onlosmakelijkonze landbouw verbonden is met de gezondheid van onze natuur – én met de gezondheid van ons allemaal.

“De transitie naar natuurinclusieve landbouw vraagt om meer dan alleen veranderingen op het boerenbedrijf.”

- Ambassadeur Collectief Natuurinclusief, Jannemarie de Jonge.

Boeren werken van nature met natuur

Natuurinclusieve landbouw klinkt misschien als iets bijzonders, maar in de praktijk betekent het vooral dat boeren werken mét de de kracht van natuurlijke processen in plaats van ertegenin. Boeren zijn van oudsher vakmensen met een diepgewortelde kennis van hun bodem, hun gewassen en het klimaat. Toch staan die kennis en dat vakmanschap steeds vaker onder druk. Het huidige systeem is vooral gericht op maximale opbrengst tegen minimale kosten. Dat lijkt misschien efficiënt, maar op de lange termijn is het niet houdbaar.

Daarom is het juist nu van belang om de balans tussen landbouw en natuur te herstellen. Een gezonde landbouw begint bij een gezonde bodem. Een gezonde bodem houdt water vast, is beter bestand tegen weersextremen en vormt de basis voor een rijk bodemleven. Daarmee levert de bodem niet alleen gezonde producten op, maar draagt hij ook bij aan biodiversiteit en klimaatbestendigheid. Dit is niet alleen goed voor de boer, maar ook voor de samenleving als geheel.

Verantwoordelijkheid ligt bij de hele keten

De transitie naar natuurinclusieve landbouw vraagt om meer dan alleen veranderingen op het boerenbedrijf. Boeren werken immers niet in isolatie. Ze zijn onderdeel van een bredere keten van banken, afnemers, toeleveranciers en supermarkten. Als we écht willen dat landbouw en natuur hand in hand gaan, moeten al die partijen hun verantwoordelijkheid nemen. Het is belangrijk dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun werk, zodat natuurvriendelijk werken de normale standaard kan worden.

En daarom speelt ook de samenleving een cruciale rol. De afgelopen decennia zijn we een steeds kleiner deel van ons inkomen aan voedsel gaan besteden. Hierdoor zijn we de echte waarde van ons voedsel uit het oog verloren. Voedsel is steeds meer een product geworden dat vooral goedkoop moet zijn, terwijl het in werkelijkheid iets kostbaars is: het resultaat van vakmanschap, gezonde bodems en zorgvuldig beheer. Het herstellen van die waardering is essentieel voor de toekomst van ons voedselsysteem.

Een beweging in de goede richting

Gelukkig zie ik op steeds meer plekken dat de beweging naar natuurinclusieve landbouw op gang komt. Steeds meer boeren werken met kruidenrijk grasland, passen regeneratieve teeltmethoden toe of combineren landbouw met natuurbeheer. Hun verhalen laten zien dat het anders kan: ondernemen in balans met natuur, met respect voor de omgeving en oog voor de generaties na ons.

In deze uitgave van Collectief Natuurinclusief laten we zien hoe boeren, ketenpartijen en maatschappelijke organisaties samenwerken aan een natuurinclusieve toekomst. Ik hoop dat deze verhalen u inspireren om mee te denken en mee te doen. Want de toekomst van ons landschap, ons voedsel en onze gezondheid, die maken we samen.

Brochure ontvangen?

Stuur je naam en adres naar de Domeintrekkers Landbouw via het contactformulier hieronder.

Volgende
Volgende

Kan wonen op het erf het verdienvermogen van de biodiverse boer versterken?