Kan wonen op het erf het verdienvermogen van de biodiverse boer versterken?  

De werkgroep Verdienvermogen van het Collectief Natuurinclusief en het Deltaplan Biodiversiteitsherstel bezocht medio juni buffelboerderij Boer’n Buffel. De sessie stond in het teken van wonen op het boerenerf – een thema dat kansen biedt voor het verdienvermogen van biodiverse agrarische ondernemers, maar dat ook raakt aan actuele opgaven rond woningbouw, gebiedsvitaliteit en natuurinclusieve ontwikkeling.  

De werkgroep Verdienvermogen van het Collectief Natuurinclusief en het Deltaplan Biodiversiteitsherstel op bezoek bij buffelboerderij Boer’n Buffel.

Job de Lange en Renske Boelen lichtten het werk toe van de recent opgerichte Rabobank-dochter Boeren, wonen en natuur. Als maatschappelijke projectontwikkelaar ontwikkelen zij, samen met de boer, wooninitiatieven op boerenerven. De onderneming verkent hoe wonen op het erf kan bijdragen aan een toekomstbestendig verdienmodel voor boeren én aan betaalbare huisvesting in het buitengebied. Interessant is dat de start-up niet alleen samen met de boer ontwikkelt, maar ook kan bijdragen aan de voorloopkosten.  

Marloes van Schaik (LTO MFL), Daan Groot (De Natuurverdubbelaars) en Judith Snepvangers (IJssellandschap) presenteerden hun visies over respectievelijk de LTO-visie op wonen op het erf, de handreiking Nieuwe natuur en klein wonen en het perspectief van IJssellandschap op roodontwikkeling op boerenerven. Hierop volgde een gesprek over de praktische en beleidsmatige ruimte die nodig is om zulke initiatieven mogelijk te maken. Hierbij werd ook de verwijzing gedaan naar de Handreiking Planologische concepten erftransformaties van het ministerie. En de werkgroep sprak over de koppeling met biodiversiteit, waarbij het belang van monitoring werd benadrukt. Ook werd geconstateerd dat werken in bestaande constructies (zoals via het landgoedmodel) beleidsmatig en juridisch voordeel kan hebben.  

Conclusie van het overleg is dat er volop kansen zijn om via rode ontwikkelingen op het erf, het verdienvermogen van een biodiverse boer te versterken. En: niet alles kan overal. Maar voor geschikte locaties is de kennis al ontwikkeld en in diverse handreikingen vastgelegd. Met de oprichting van Boeren, wonen en natuur, is er ook (nog) een partij die deze ontwikkeling op kan pakken. Het is zaak om deze kennis te ontsluiten bij de juiste personen binnen (gemeentelijke) organisaties. Die actie wordt als vervolg op deze bijeenkomst opgepakt.  

De werkgroep Verdienvermogen van het Collectief Natuurinclusief en het Deltaplan Biodiversiteitsherstel bezocht medio juni buffelboerderij Boer’n Buffel
Vorige
Vorige

Meld je aan voor de brochure ‘Groen boeren loont’

Volgende
Volgende

Eerste ‘Groene Draad’ van start in Amersfoort