Hoe groen kan een bedrijventerrein zijn? Drie excursies vol inspiratie

Zien is geloven. Naar aanleiding van onze verkiezing van het Groenste Bedrijventerrein van Nederland 2024 organiseerden we drie excursies naar de genomineerde terreinen.

Tijdens deze excursies zagen we hoe vergroening bijdraagt aan een duurzamer en gezonder bedrijfsleven. We ontdekten ook hóé je dat in de praktijk voor elkaar krijgt. In de praktijk ontstonden gesprekken en werden inzichten en ervaringen gedeeld. Van de rol van groen, water en ruimte voor mensen tot het percentage uitgeefbare grond. Hoe leg je dit vast in een Omgevingsplan, Kavelpaspoort of Beeldkwaliteitsplan? Deze excursies boden waardevolle inspiratie, praktische tips en versterkten de onderlinge verbindingen.

Jaarlijks 43 megawatt opwekken

De eerste excursie bracht ons naar Business Centre Treeport – de winnaar van de verkiezing. Dit bedrijventerrein op de grens van Nederland en België is ontwikkeld vóór en dóór de boomteeltsector. Hier is 12 hectare van de 52 hectare in Nederland bestemd voor groen. Bovendien wordt er ingezet op duurzame energie, met een hoger dan vereist infiltratievolume en zonnepanelen en windmolens die jaarlijks 43 megawatt opwekken. De circulaire, biobased ontmoetingsplek maakt het terrein een voorbeeld van natuurinclusief ondernemen.

“Slimme inrichting van openbare en private ruimten”

De tweede excursie ging naar Business & Science Park Wageningen, een campus waar bedrijven en inwoners samenkomen. In 2024 is het park vernieuwd met onder andere wadi’s, insectenvriendelijke beplanting, sport- en recreatiefaciliteiten, groene inritten en daken, en een zonne-energie aangedreven bandenpomp. Dit alles draagt bij aan een gezonde en groene werkomgeving.

Tijdens de excursie zagen we hoe natuur en bedrijvigheid hand in hand gaan: van heggen als schuilplaats voor vogels tot slimme inrichting van openbare en private ruimten.

De derde en laatste excursie bracht ons naar Kempisch Bedrijvenpark, waar een van de eerste groencontracten is afgesloten. Hier gaat toptechnologie samen met hoogwaardige maakindustrie, en 57% van het terrein bestaat uit groen en woonbos. Op 7 mei 2024 ondertekenden achttien bedrijven een samenwerkingsovereenkomst voor een energiehub: een pilotproject waarbij ondernemers hun energievoorziening collectief organiseren op basis van duurzame energiebronnen. Inspirerende gesprekken leverden waardevolle inzichten en praktische tips op over vergroening, waterbeheer en ruimtelijke kwaliteit.

Vorige
Vorige

Green Escape langs de Linge: een wandeling waar ontmoetingen bloeien

Volgende
Volgende

Vernieuwde Top 10 Natuurinclusief Bouwen: Gezondheid als concreet doel in de gebouwde omgeving