Kennisinfrastructuur Natuurinclusieve Landbouw

Hoe krijgen we de kennis op de juiste plek?

Om de omslag naar natuurinclusieve landbouw te versnellen, is toegankelijke en praktijkgerichte kennis cruciaal. Maar hoe staat het ervoor met de infrastructuur die al die kennis moet ontwikkelen, bundelen en delen? Een eerste landelijke inventarisatie gemaakt van kennisplatforms, netwerken en stakeholders die actief bezig zijn met natuurinclusieve landbouw. De conclusie: er is al veel – maar de versnippering staat effectieve kennisdeling in de weg. Verbinding, coördinatie en borging zijn de sleutelwoorden voor de volgende stap.

Juiste kennis moeilijk vindbaar door versnippering

Op het gebied van natuurinclusieve landbouw heeft Nederland een een grote hoeveelheid aan netwerken en platforms, zo blijkt uit de analyse van Bureau 7TIEN. Van BoerenNatuur en Groen Kennisnet tot praktijkgerichte netwerken als Vruchtbare Kringloop Oost en regionale coalities van Boer&Buur met Natuur. Sommige initiatieven richten zich op brede kennisdeling, andere op specifieke thema’s zoals agroforestry of kruidenrijk grasland. De vele verschillende initiatieven tonen betrokkenheid en energie, maar maakt het voor agrariërs soms lastig om passende of relevantie informatie te vinden.

Zo signaleren de onderzoekers dat veel platforms en netwerken tijdelijk zijn, dat kennis versnipperd blijft én dat landelijke regie ontbreekt. Hierdoor is waardevolle kennis niet altijd goed vindbaar, en blijven lessen uit één regio onbenut in andere gebieden. En dat terwijl er juist veel kansen liggen om van elkaar te leren.

Provinciale platforms als verbindende factor

Een van de belangrijkste aanbevelingen uit het rapport is om provinciale platforms meer in te zetten als verbindende factor tussen lokaal initiatief en landelijke infrastructuur. Deze platforms kunnen voor een regio de relevante kennis bundelen, bijeenkomsten organiseren met en voor agrariërs en verbinding zoeken met landelijke kennisdragers zoals Groen Kennisnet. Ook kunnen zij bijdragen aan het zichtbaar maken van wat werkt in de praktijk.

Voor landelijke kennisdeling zien de onderzoekers een sterke rol voor bestaande digitale platforms zoals het Portaal Natuurinclusieve Landbouw. Dit portaal kan uitgroeien tot een centrale plek met makkelijk deelbare praktijkkennis. Dit vraagt wel om meer focus en betere vindbaarheid van alle kennis op het platform.

Bereiken en aanhaken van stille meerderheid

Een andere belangrijke aanbeveling uit het rapport richt zich op overheden, onderzoekers en maatschappelijke organisaties over het bereiken van de stille meerderheid: een grote groep boeren die nog niet bezig is met natuurinclusieve initiatieven. Deze groep bereik je minder snel door nieuwe structuren op te tuigen, maar juist via bestaande netwerken zoals erfbetreders, coöperaties en landelijke koepels. Gebruik wat er al is, maar doe het slimmer, samen en structureel.

Volgende stap: samen leren en kennis vasthouden

De inventarisatie van kennis over natuurinclusieve landbouw biedt een waardevol overzicht van de huidige kennisinfrastructuur en de vele betrokken partijen. Het is een eerste stap naar een effectieve uitwisseling van kennis en ervaringen. De volgende stap is samen leren van wat wel of niet werkt, actief zoeken naar verbindingen tussen organisaties en platforms, en zorgen dat nieuwe kennis een duidelijke plek krijgt. Ook als een project eindigt. Alleen zo bouwen we aan een stevige basis onder de transitie naar een toekomstbestendige, natuurinclusieve landbouw.

Bijdragen aan deze inventarisatie?

Domein Landbouw van Collectief Natuurinclusief inventariseert hoe dit onderzoek een goed vervolg krijgt. Heb je interesse om bij te dragen aan deze inventarisatie? Zoek dan contact met het Collectief Natuurinclusief door te mailen naar h.prangsma@agendanatuurinclusief.nl.